Medisch Pedicure?

De opleiding is op niveau 4 en is de ontbrekende schakel tussen de pedicure opleiding op niveau 4 en de HBO opleiding podotherapie op niveau 5.

De medisch pedicure beheerst alle specialisaties op het gebied van voeten.

1. De behandeling van risicovoeten, waaronder niet alleen de diabetische en de reumatische voet, maar ook de oudere, verwaarloosde en spastische voet.

2. Het screenen van risicovoeten, hierbij wordt gekeken naar het gevoel in de voeten, de doorbloeding, de gewrichtsbewegelijkheid, drukpunten op de voeten en de pasvorm van de schoenen.

3. Antidruk technieken: hierbij worden drukplaatsen (eventueel via blauwdrukken) tijdelijk (tot 4 weken) drukvrij gelegd dmv vilt.

4. Orthese techniek, drukplaatsen worden definitief drukvrij gelegd dmv op maat gemaakte silicone ortheses.

5. Nagelreparatie en prothese technieken, bij kapotte of stootnagels wordt een laagje gel aangebracht, zodat de nagel op een normale manier uit kan groeien en er tevens mooier uit ziet.

6. Nagelbeugel technieken: o.a. Ross Fräser techniek, BS spangen, veertje, onyclip of podofix. Dit wordt toegepast bij ingroeiende nagels. Aan beide zijde van de nagel wordt een op maat gebogen haakje geplaatst of kunststof geplakt zodat de nagelhoeken omhoog uit de nagelwal groeien. Op het moment van plaatsen is de pijn meestal al veel minder. De behandeling is vrijwel pijnloos.

7. Samenwerken met andere disciplines, zoals huisarts, podotherapeut, diabetesverpleegkundige en voetenpoli in het ziekenhuis.

8. Advies geven aan cliënten, bijv. over diabetes en voetverzorging, schoenadvies en doorverwijzing.

9. De medisch pedicure werkt volgens richtlijnen en de code van de voetverzorger, zodat de cliënt te allen tijde op de juiste en verantwoorde methode geholpen wordt.

Fotobeschrijving: Voet, voetzool          Fotobeschrijving: Voeten, nagels, inspectie met lamp

Ook het leiden van een bedrijf (ondernemen, informatie en communicatie) behoort tot de taken van de medisch pedicure.

Het doel van de medisch pedicure is het behandelen en onder controle houden van de risicovoeten. Door risicovoeten te screenen kan de conditie van de voeten in de gaten gehouden worden. Bij een slechte doorbloeding, gevoelloosheid en/of weinig gewrichtsbewegelijkheid kunnen drukplekken ontstaan die niet opgemerkt worden door de cliënt.

Wanneer er bij cliënten drukplekken aanwezig zijn, kunnen deze drukvrij gelegd worden. Zo voorkom je irritatie en uiteindelijk wondjes die bij risicovoeten kunnen leiden tot wonden of zweren. De medisch pedicure mag net als de pedicure geen wonden of ontstekingen behandelen. Cliënten die hiermee te maken krijgen moeten doorverwezen worden naar de huisarts, die op zijn beurt de cliënt zelf kan behandelen, advies kan geven of doorverwijzen naar de podotherapeut.

Door een goede samenwerking van verschillende disciplines is er veel aan preventie te doen. Hierdoor worden tegenwoordig al heel wat minder amputaties uitgevoerd. Met de komst van de medisch pedicure kan dit alleen maar beter worden.